Vogels verjagen rondom de luchthaven van Schiphol

  • Geplaatst op
  • Door Gilles van der Lans
Vogels verjagen rondom de luchthaven van Schiphol

Wie door Nederland reist van noord naar zuid zou zich onderweg kunnen verbazen over de enorme diversiteit in ons kleine land. Hemelsbreed een afstand van maar zo’n 200 kilometer, toch zie je onderweg de omgeving en het natuurschoon behoorlijk veranderen. Dat maakt Nederland een zeer aantrekkelijke omgeving voor vogels. In alle windstreken zorgen ze voor de nodige gezelligheid. Het uitgestrekte vlakke landschap rondom de luchthaven van Schiphol bijvoorbeeld is bij uitstek een plaats waar ganzen graag neerstrijken. Het kort gemaaide gras is mals en sappig, een lekker maaltje voor moeder Gans en haar gevolg. Maar, zijn die vogels wel echt zo vriendelijk en ogenschijnlijk onschuldig?

Birdstrike voorkomen

Juist de populatie vogels rondom de luchthaven zorgt voor behoorlijke overlast. En niet altijd zonder gevolgen. Want wat als deze vogels vertrekken voor een korte vlucht, zonder de luchtverkeerstoren daarover te informeren? Met regelmaat komt het voor dat vogels in de weg vliegen van vertrekkende of landende vliegtuigen. Een birdstrike, een botsing tussen een vliegtuig en een of meerdere vogels, is dan zo gemaakt. Je moet er niet aan denken dat er door die botsing ongemerkt onderdelen van de vliegtuigmotor losraken. De schade die dan kan ontstaan, zou grote gevolgen kunnen hebben voor de bemanning en de passagiers. Maar ook de economische gevolgen zijn behoorlijk.

Belangrijk is dus, dat de vogels rondom Schiphol goed in de gaten worden gehouden. Waar zitten ze, kunnen ze schade aanrichten? Beter is het nog om te voorkomen dat ze in de weg zitten of vliegen. Daarom rijdt er op de luchthaven van Schiphol een speciale vogelwacht rond. Zij controleren of er op of rondom start- en landingsbanen veel vogels aanwezig zijn die een gevaar voor het vliegverkeer kunnen vormen. 

 

Natuurgetrouwe alarmgeluiden van vogels

Natuurlijk blijft het niet bij controleren alleen. De auto’s van deze vogelwacht zijn uitgerust met een effectief systeem om de banen vrij te maken en vrij te houden van vogels. Dit systeem is ontwikkeld door Alcetsound, en maakt gebruik van natuurgetrouwe alarmgeluiden van de te verjagen soorten zelf, van de roep roofvogels en van het geluid van het lossen van een jachtgeweer.

Sinds 2004 is Alcetsound gespecialiseerd in het verjagen van vogels. Wij beschikt over diverse mogelijkheden, voor zowel het bedrijfsleven als voor de agrarische sector. Het inbouwen van dit geavanceerde systeem in de auto’s van de vogelwacht op Schiphol toont aan dat ze probleemoplossend denken, en in staat zijn maatwerk te leveren.

 

Bewezen effectief en succesvol systeem

Voordat het revolutionaire geluidssysteem in gebruik werd genomen, is het uiteraard zorgvuldig getoetst. Het Faunafonds, onderdeel van het Ministerie van Landbouw, heeft de apparatuur uitgebreid getest. De effectieve werking was onmiskenbaar. Inmiddels maakt ook Rotterdam Airport gebruik van dit succesvolle systeem.

Overigens heeft niet alleen het vliegverkeer overlast van vogels. In grote steden is de schade en verontreiniging die vogels veroorzaken ook behoorlijk. Aan gevels van gebouwen bijvoorbeeld. En wat te denken van vogelpoep op je eigen balkon? Ook voor particuliere klanten biedt Alcetsound diverse diervriendelijke producten. Alle producten van Alcetsound zijn erop gericht om de vogels op een vreedzame manier te verjagen. 

 

Het vogelafweer systeem van Alcetsound in werking op luchthaven Schiphol