Meeuwenoverlast voorkomen bij jachthavens en sluizen

8
Meeuwen kunnen voor veel overlast zorgen, ook in de maritieme sector zoals jachthavens en sluizen. Het is dan ook verstandig om meeuwenoverlast te voorkomen. Hoe kun je meeuwen verjagen op een effectieve manier?
Lees meer
Sorteren op:

Hoe voorkom je overlast van meeuwen en andere vogels

In havens aan zee, aan rivieren en bij sluizen zijn altijd meeuwen te vinden. Op zoek naar voedsel zitten ze graag op 'de uitkijk'. Bij steigers bijvoorbeeld, of meerpalen en dukdalven. Dat ze er zijn is vaak duidelijk; ze laten een heleboel uitwerpselen achter. Dat ziet er niet erg netjes en verzorgd uit. Maar niet alleen de steiger wordt vies; de schepen die in de haven liggen ook. Meeuwenoverlast is ook in de maritieme sector een probleem. De steigers en meerpalen moeten schoongemaakt worden, wat tijdrovend en kostbaar werk is. ALCETSOUND voorziet graag in een oplossing om deze vogeloverlast te voorkomen.

ALCETSOUND akoestisch afweersysteem

Wat is het beste middel om in te zetten tegen overlast van vogels in de maritieme sector? Ook voor deze branche is ons ALCETSOUND akoestisch afweersysteem doeltreffend en diervriendelijk. Het werkt vrij simpel: bij ALCETSOUND ontwikkelde we een geluidssysteem met angstkreten. Vogels reageren op geluiden van hun soortgenoten. Ze communiceren onderling met elkaar. Als er gevaar dreigt verspreiden ze als waarschuwing zogenaamde angstkreten. Door die kreten goed in kaart te brengen en ze vervolgens op te nemen en af te spelen, ontstaat een diervriendelijk systeem voor het verjagen van vogels.

Een doeltreffend systeem, niet alleen om overlast van meeuwen te voorkomen. De Brink Yachting in Kerkdriel werd elk najaar geplaagd door grote aantallen kauwtjes die op de verkoopsteiger neerstreken. ALCETSOUND adviseerde het akoestisch systeem in te zetten. Inmiddels maakt De Brink Yachting al ruim 3 jaar gebruik van dit systeem, naar volle tevredenheid. De vogels blijven weg en de steiger blijft schoon.

Meeuwenpinnen om overlast te voorkomen

Om te voorkomen dat meeuwen gaan settelen op bijvoorbeeld daken van gebouwen bij de haven of op meerpalen bieden we onze RVS meeuwenpinnen. Dit zijn strips gemaakt van RVS of kunststof voorzien van RVS pinnen. Deze strips zijn vergelijkbaar met onze duivenpinnen, maar de pinnen zijn langer. Meeuwen staan immers hoger op hun poten. De meeuwenpinnen hebben een hoogte van ongeveer 12,5 cm en zijn daarmee 3 cm langer dan onze duivenpinnen.

Het plaatsen van meeuwenpinnen

Onze meeuwenpinnen kunt u eenvoudig zelf op elke ondergrond aanbrengen dankzij onze zeer goed hechtende montagekit. Deze kit hardt niet uit en blijft flexibel. Hierdoor blijft de strip jarenlang goed vastzitten. In tegenstelling tot andere kit-soorten, is onze kit uitstekend geschikt voor een ondergrond die voortdurend uitzet en krimpt onder invloed van wisselende buitentemperaturen.

Meeuwenoverlast voorkomen bij sluizen

ALCETSOUND leverde onlangs in opdracht van Rijkswaterstaat maar liefst 2800 strekkende meter van deze meeuwenpinnen, om meeuwenoverlast en nestvorming te voorkomen bij remming- en geleidewerken bij een sluizencomplexen in Zeeland.

Remming of geleidewerk, is een constructie waarmee schepen worden afgeremd als ze een brug of sluis naderen of dreigen aan te varen. Daarnaast wordt ook remmingwerk geslagen om een schip de gelegenheid te bieden te wachten voor een gesloten brug of sluis. Broedende vogels in nesten zorgden voor veel overlast. Schippers en opvarenden die hier moesten aanleggen werden geregeld aangevallen zodra er jongen in het nest zitten. Door het plaatsen van de meeuwenpinnen van ALCETSOUND is hieraan een einde gekomen.

Andere manieren om vogeloverlast te voorkomen en vogels te verjagen

Vogels verjagen kan op verschillende manieren. ALCETSOUND biedt diverse middelen om bijvoorbeeld duiven te verjagen. Naast meeuwenpinnen en ons akoestisch vogelafweersysteem bieden we in onze webshop nog diverse andere middelen om vogeloverlast te voorkomen. Onze roterende spiegelpiramides en Pro-Peller laten door flikkering van het licht vogels in de veronderstelling dat er brand is of dat er een roofvogel op de loer ligt. Ook kunnen roofvogelvliegers of ballonnen er met hun felle kleuren en afbeeldingen van ogen voor zorgen dat vogels op afstand blijven.

Alle deze oplossingen zijn vanzelfsprekend toe te passen in zowel de particuliere- als de zakelijke sector. We gaan bij ALCETSOUND altijd diervriendelijk te werk. Ons doel is om alle vogels op een vreedzame manier te verjagen zonder dat de dieren gewond raken. Heeft u overlast van vogels en wilt u meer weten over de producten die wij aanbieden? We geven u graag advies en helpen u op weg naar een diervriendelijke oplossing. Waar u ook woont of werkt, ALCETSOUND helpt overlast te voorkomen.