Vogelwering in de veehouderij

6
Vogels zorgen ook voor veel overlast in de (melk)veehouderij. Ze vliegen de stallen in en pikken letterlijk een graantje mee. Daarbij laten ze ook behoorlijk wat rommel achter. Hoe kun je vogeloverlast in de veehouderij voorkomen en vogels te verjagen?
Lees meer
Sorteren op:

Vogels veroorzaken schade in de veehouderij

Melkveehouders willen graag overlast van vogels voorkomen. Vooral spreeuwen en kraaiachtigen kunnen voor flink wat overlast zorgen. De vogels vinden het voer aantrekkelijk; ze verblijven dan ook graag in de stallen en pikken bij voorkeur maïskorrels of geplet tarwe uit het voer voor de dieren. Ze zijn dus nog kieskeurig ook, en juist het meest belangrijkste voedingsdeel pikken zij tussen het voer uit. Dat doen ze veelal zittend op het voerhek, daarbij houden ze geen rekening met waar hun uitwerpselen terecht komen. Vooral van spreeuwen is bekend dat ze ziektes kunnen verspreiden. Hun poep in het voer van de koeien vormt dan ook een behoorlijk risico. Om het vee zo gezond mogelijk te houden is goede vogelwering van groot belang.

Hoe voorkom je vogels in de stal?

Vogels laten zich niet zo makkelijk wegjagen als ze met honderden tegelijk in de stal verblijven. Natuurlijk kun je opblaasbare vogelverschrikkers plaatsen, maar voor grotere stallen is dat geen optie. Ook is het plaatsen van linten tijdrovend werk, de nok van de stal kun je beschermen met netten maar ook dat is niet voldoende om de vogels uit stallen te weren. De akoestische systemen van ALCETSOUND zijn speciaal ontwikkeld om op efficiënte en diervriendelijke wijze vogeloverlast tegen te gaan.

Het akoestische vogelafweer systeem, hoe werkt dat?

Uit onderzoek is gebleken dat vogels onderling communiceren; ze waarschuwen elkaar bij dreigend gevaar. ALCETSOUND ontwikkelde op basis van die gegevens een geluidssysteem met deze angstkreten. Door de waarschuwingsgeluiden die vogels maken goed in kaart te brengen en vervolgens op te nemen om af te kunnen spelen, ontstaat een diervriendelijk systeem voor het verjagen van vogels. En heel effectief om de overlast van vogels in de veehouderij te voorkomen.

Doeltreffende vogelafweer voor de veehouderij

ALCETSOUND akoestische afweer systemen worden volop ingezet in en rond (melk)veehouderijen om spreeuwen en kraaiachtigen te weren. De familie Noordam in Hellouw bij Zaltbommel is een tevreden gebruiker. Noordam: “De vogels zijn een ware plaag voor ons bedrijf. Duizenden spreeuwen zaten er soms in de stal. We hebben een aantal middelen geprobeerd, maar vele oplossingen zijn heel tijdrovend of kostbaar voor onze grote open stallen. We zochten een efficiënte oplossing voor de lange termijn, en die vonden we in het akoestische systeem van ALCETSOUND. De vogelverschrikker in een kastje.”

Als Noordam met de draagbare kist de stal in loopt, vluchten de vogels vliegensvlug de stallen uit. “Het apparaat produceert precies de goede geluiden om de vogels te verjagen, terwijl de koeien niet eens opkijken en rustig dooreten. Om te voorkomen dat de vogels aan de geluiden gaan wennen loop ik op steeds verschillende momenten met het apparaat rond door de stal, zodat het geluid steeds vanaf een andere plek komt. Zo worden de vogels steeds opnieuw verrast en worden ze efficiënt verjaagd.”

Diervriendelijk systeem voor vogelwering

Het angstkreetsysteem laat zich het beste vergelijken met een vogelverschrikker in een kastje. Deze kast is waterdicht, en bestaat uit een versterker met ingebouwde digitale tijdsklok en één of meerdere luidsprekers. Je kunt het op een vaste locatie plaatsen en zelf kiezen voor de momenten waarop u de vogels wilt verjagen. Overdag, bijvoorbeeld of juist ‘s nachts. Het systeem laat op gezette of willekeurige tijden de geluiden horen, die de vogels verjagen. Een lichtsensor zorgt ervoor dat de versterker, met het langer en korter worden van de dagen, in- en uitschakelt. Eenvoudig, doeltreffend en beslist diervriendelijk.

Het geluid is overigens aan te passen op de te verjagen vogelsoort. De geluidsmodule beschikt over de geluiden van verschillende vogelsoorten in nood en over de roep van roofvogels. Daarnaast is het mogelijk om het geluid van het lossen van een jachtgeweer te laten weerklinken. Door deze veelzijdigheid is het systeem niet alleen geschikt voor de veehouderij, of agrarische sector, maar ook voor andere sectoren zoals luchthavens en industrieterreinen.

Producten en systemen voor vogelafweer

ALCETSOUND richt zich niet alleen op de zakelijke markt. Voor het verjagen van vogels, zoals duiven en meeuwen, leveren we diverse oplossingen en altijd diervriendelijk. In onze webshop vindt u een volledig overzicht van de door ons aangeboden systemen om vogeloverlast te voorkomen of om vogels te verjagen. Uiteraard staan we u graag persoonlijk te woord voor advies. Neem contact met ons op voor vragen of advies.