Verjaag vogels van uw dakgoot met vogelpinnen en meer

Stadsduiven, meeuwen en kraaiachtigen kunnen vooral in bewoonde gebieden voor veel overlast zorgen. Denkt u bijvoorbeeld aan:

  • - Luidruchtig gekoer of gekras terwijl u wilt uitslapen
  • - Duivenpoep of andere uitwerpselen in uw dakgoot
  • - Vogelnesten die de waterafvoer van dakgoten blokkeren

Vogeloverlast is voor veel mensen een grote ergernis. Stadsduiven bijvoorbeeld poepen overal en zijn in grote getale aanwezig. Ze worden niet voor niets 'vliegende ratten' genoemd. Sommige mensen ervaren zoveel overlast dat ze ten einde raad zijn.

Het is in Nederland officieel verboden om, van nature in Nederland in het wild levende vogels te vangen of te doden. Ook is het verboden om opzettelijk nest- en rustplaatsen of eieren te vernielen, te beschadigen of weg te nemen.

Vogelpinnen zijn een diervriendelijke manier om vogels te weren. Dit zijn smalle strips met daarop pinnen die zowel in de lengte als in de breedte uiteen staan. Deze vogelpinnen voorkomen dat vogels op die plek kunnen landen, rusten of een nest kunnen maken.

Na het lezen van dit artikel weet u precies welke soort vogelpinnen geschikt zijn voor uw situatie en hoe u ze kunt bevestigen. Nog niet overtuigd? Onderaan het artikel staan nog andere oplossingen.

 vogelpinnen in dakgoot

Mogelijke oplossingen


Kunststofstrip met 30 RVS-pinnen (duivenpinnen MIC103)

Geschikt voor middelmatige vogeldruk. Denkt u hierbij aan duiven die overdag op die plek verblijven en soms 's nachts. Duiven keren steeds weer terug naar een plek die ze prettig vinden. Met duivenpinnen voorkomt u dit gedrag.

Deze strip is geschikt als prijs een belangrijke factor voor u is. Verder geldt voor alle vogelpinnen een volumekorting. Hoe meer u bestelt, hoe meer korting u krijgt.

Een strip is 50 cm lang, gemaakt van polycarbonaat en uv bestendig. De vogelpinnen zijn circa 10 cm lang en hebben een dikte van 1.3 mm. De breedte van de strip is 24 mm en kan bevestigd worden met montagekit, spijkers, schroeven of popnagels. De strips zijn per stuk te bestellen (minimum afname: 2 stuks).

Duivenpinnen MIC103 op 0,5 mt kunststofstrip van 50 cm, met 30 RVS-pinnen - 0,5 mt/st

Bekijk op de webshop

Kunststofstrip met 30 kunststof pinnen (duivenpinnen MIC230)

Ook deze vogelpinnen zijn geschikt voor middelmatige vogeldruk. Het verschil met bovenstaande model is dat deze strip volledig van transparante polycarbonaat gemaakt is, zowel strip als pinnen. Dankzij de dubbele rij pinnen in het midden staan de buitenste pinnen verder naar buiten en is de werkende breedte van deze pinnen groter.

Een strip is 50 cm lang, volledig gemaakt van kunststof en uv bestendig. De vogelpinnen zijn 10 cm lang en hebben een dikte van 1.4 mm aan de punt. De breedte van de strip is 30 mm en kan bevestigd worden met montagekit, spijkers, schroeven of popnagels. De strips zijn per stuk te bestellen (minimum afname: 2 stuks).

Kunststof duivenpinnen MIC230 op 0,5 mt Polycarbonaatstrip 50 cm met 30 POLY- pinnen

Bekijk op de webshop

RVS-strip met 60 RVS-pinnen (duivenpinnen MIC260)

Geschikt voor middelmatige vogeldruk en tegen nestvorming. Het verschil met bovenstaande modellen is dat deze vogelpinnen van roestvrij staal zijn gemaakt, zowel de strip als de pinnen. Dit is duurzamer dan de kunststof variant.

De strip heeft een omgezette kant en is daarmee minder flexibel dan de MIC780. Deze starre strip is praktisch bij een vlakke ondergrond én als je vele meters moet aanbrengen, want werkt sneller dan de flexibele strips.

Een strip is 100 cm lang en te bestellen per strekkende meter. De punten zijn 10 cm lang en hebben een dikte van 1,3 mm. De breedte van de strip is 18 mm en kan bevestigd worden met montagekit, spijkers, schroeven of popnagels. De strips zijn eenvoudig op maat te knippen met een blikschaar of een stevige tuinschaar.

Duivenpinnen MIC260 op 1 mt niet flexibele RVS-strip 100 cm met 60 pinnen - 1 mt/st

Bekijk op de webshop

RVS-strip met 66 extra lange RVS-pinnen (meeuwenpinnen MIC313)

Geschikt voor het verjagen van de grote zilver- en mantelmeeuwen op plekken waar ze overdag én 's nachts verblijven.

Deze strips zijn makkelijk te buigen waardoor montage op een onregelmatige ondergrond eenvoudig is. De strips zijn verder makkelijk op maat te knippen met een blikschaar of een stevige tuinschaar.

Een strip is 100 cm lang en te bestellen per strekkende meter. De punten zijn 12,5 cm lang en hebben een dikte van 1,3 mm. De breedte van de strip is 28 mm en kan bevestigd worden met montagekit, spijkers, schroeven of popnagels.

Meeuwenpinnen MIC313 op 1 mt RVS-strip van 100 cm, met 66 RVS pinnen - 1 mt/st

Bekijk op de webshop

RVS-strip met 80 RVS-pinnen (duivenpinnen MIC780)

Geschikt voor veel vogeldruk. Hoe meer vogelpinnen, hoe beter ze (duiven) verjagen en ze verhinderen om een nest te bouwen. Ook deze strips zijn makkelijk te buigen, op maat te knippen en te monteren op een onregelmatige ondergrond.

Een strip is 100 cm lang en te bestellen per strekkende meter. De punten zijn 10 cm cm lang met een dikte van 1,3 mm. De stripbreedte is 22 mm en kan bevestigd worden met montagekit, spijkers, schroeven of popnagels.

Duivenpinnen MIC780 op 1 mt RVS-strip 100 cm, met 80 RVS pinnen 10 cm hoog - 1 mt/st.

Bekijk op de webshop

Vogelwerende veer op een RVS-strip (artikel MIC327)

Een alternatief voor vogelpinnen is een vogelwerende veer. Dit is een veer die in uitgerekte staat is bevestigd op korte RVS-strip.

Er zitten geen punten aan de veer en is daardoor veiliger voor plekken waar mensen (kinderen!) komen. Denkt u hierbij aan montage onder een raam of op een balkon.

Een verpakking bestaat uit 8 strips van circa 20 cm en 4 rollen veren. De hoogte van de veer is 5,5 cm. De strips zijn eenvoudig zelf te monteren en kunnen bevestigd worden met tyraps, montagekit, spijkers, schroeven of popnagels.

Duivenwerende veer MIC327 op RVS strips / alternatief voor duivenpinnen - blister van 4 veren - goed voor 5 mt

Bekijk op de webshop

 

Andere manieren om overlast op de dakgoot te voorkomen

Naast vogelpinnen zijn er ook andere manieren om allerlei verschillende vogels te weren. Met onderstaande tips maakt u een einde aan de overlast:

Voorkomen is beter dan genezen

- Zorg voor een schone dakgoot zodat er geen voedsel is of insecten te vinden zijn.

- Water trekt vogels aan. Ze moeten immers drinken. Repareer daarom een doorhangende dakgoot waarin water kan blijven staan. Als ze er niet komen, kunnen ze er ook niet poepen of andere overlast bezorgen.

- Ziet u een paar takjes bij elkaar liggen? Het advies: meteen verwijderen voordat het een nest wordt. Wilt u een bestaand nest verwijderen? Dan moet u helaas wachten tot er geen eieren of jonge vogels meer in zitten. Draagt u bij het verwijderen wel een mondkapje zodat u geen schadelijke stoffen inademt.

- U kunt plukplaats met nepveren reconstrueren. Een roofvogel gebruikt een plukplaats om zijn prooi te verorberen. Deze plaats zal duiven onrustig maken en weren.

Verjagen met roofdiervliegers

Een roofdiervlieger is een kunststof silhouet van natuurlijke vijanden van de duif zoals de torenvalk. Hang of zet deze vliegers op een winderige plek zodat ze veel bewegen en zo duiven verjagen. 

Heeft u geen plek om iets op te hangen? Er zijn ook speciale muurankers waarmee de staander van de vlieger aan bijvoorbeeld een gemetselde schoorsteen te monteren is. Ook kan op een plat dak met bijvoorbeeld een parasolvoet gewerkt worden als steun voor de staander van de vlieger.

Er zijn ook realistische kunststof roofvogels die u staand plaatst. Bij deze modellen is het wel van belang dat u ze regelmatig verplaatst zodat er geen gewenning optreedt.

Bekijk de roofdiervliegers in de webshop

Duiven en andere vogels weren met geluid (ultrasoon of akoestisch)

Een ultrasoon vogelverjaagsysteem is een klein kastje die u richt op de plek van overlast en het is effectief tot wel 15 meter. Dankzij het ultrasone geluid zullen vogels deze ruimte mijden. De geluiden zijn niet hoorbaar voor het menselijk oor en werkt het beste in een besloten ruimte zoals bijvoorbeeld een balkon of een binnenruimte zoals een loods.

Een akoestisch systeem heeft een bereik van 50 - 70 meter rondom  en wordt centraal op bijvoorbeeld een dak geplaatst. Het is een voor het menselijk oor hoorbaar systeem en wordt daarom vaak toegepast op industrieterreinen en in het landelijk gebied zoals bijvoorbeeld bij vrijstaande huizen met rieten dak. Voor huizen in een woonwijk is dit systeem minder geschikt, want er is altijd wel een buurman die zich stoort aan de angstkreten van de te verjagen soorten en de roep van roofvogels.

Bekijk de ultrasoon verjaagsystemen op de webshop

Vogels verjagen met Optische Vogel Gel

Dit is een gel die je aanbrengt op plaatsen waar je niet wilt dat ze landen en verblijven. Deze gel bevat bijenwax en reflexteert een bepaald UV-spectrum dat vogels associeren met vuur. Vogels in vlucht zullen deze plaats mijden en uitwijken naar een andere plaats om te landen. Dit wax ervaren ze ook als onprettig aan hun poten, in het geval dat ze toch een poging doen om te landen. Op deze manier wordt de dakrand een onprettige plek om zich te bevinden en zullen ze verkiezen bij de buren een plek te zoeken.

Bekijk optische vogel gel op de webshop 

Duiven verjagen met scaretape

Dit is een metaalachtig plastic lint met een holografische print. Doordat de zon erop schijnt worden er continue verschillende kleuren weerkaatst. Ook maakt het lint een metaalachtig geluid dat helpt om duiven te verjagen.

Bekijk scaretape op de webshop

Duiven afschrikken met een vogelnet

Een vogelnet is een erg effectieve oplossing. Duiven en andere vogels kunnen niet poepen of andere overlast bezorgen als ze niet op die plek kunnen komen Toe te passen bij vooral platte daken met klimaatinstallaties waar vogels graag beschutting en warmte zoeken. En uiteraard op balkons en rond trappenhuizen waar duiven en andere vogels zich graag ophouden.

Bekijk vogelnetten op de webshop

Duiven verjagen met een ballon of vogel schrikbal

U kunt een normale ballon of plastic tasjes op uw balkon hangen. Doordat de wind ermee speelt worden vogels verjaagd. Sommige vogels zijn hiervan niet onder de indruk. U kunt dan overwegen om een duurzamere felgekleurde schrikbal te bevestigen met daarop ogen van roofvogels.

Bekijk schrikballonnen op de webshop

Altijd hulp op maat

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Of wilt u weten welke vogelwering oplossing het beste past voor uw balkon? Dan kunt u ons zonder problemen bereiken. Dit doet u door te bellen naar het volgende telefoonnummer: +31 (0)73 20 32 137.