Vogeloverlast rondom luchthavens voorkomen

5
Luchthavens vormen voor vogels - in tegenstelling tot wat je verwacht - een groot rustgebied van enkele honderden hectares afgewisseld met vele waterpartijen. Reigers, kieviten, meeuwen, spreeuwen, roeken, kauwen en ook ganzen, maar ook roofvogels vormen
Lees meer
Sorteren op:

Nederland kent vele vogelsoorten die op eigen wijze hun bijdrage leveren aan ons land. Maar steeds vaker komt het voor dat vogels zorgen voor overlast. Als ze eenmaal een beschutte plek hebben gevonden, komen ze daar graag naar terug. Bijvoorbeeld rondom de woning. Maar vogels zijn niet alleen op zoek naar beschutting, ook zoeken ze naar voedsel. Ons vlakke landschap met sappige grasweiden vormt voor vele vogels een lekkere maaltijd. Ook dan zorgen vogels voor overlast; in de tuinbouw, de akkerbouw maar bijvoorbeeld ook rond de luchthaven van Schiphol en Rotterdam. Luchthavens vormen voor vogels - in tegenstelling tot wat je verwacht - een groot rustgebied van enkele honderden hectares afgewisseld met vele waterpartijen. Reigers, kieviten, meeuwen, spreeuwen, roeken, kauwen en ook ganzen, maar ook roofvogels vormen een groot gevaar voor opstijgende en dalende vliegtuigen.

Hoe voorkom je overlast van vogels rondom de luchthaven

Het gras landschap rondom de luchthaven is een vaste stek voor diverse vogels. Met name de enorme populatie ganzen kan voor behoorlijk wat overlast bezorgen. Niet zozeer met vervuilen van het landschap, maar wat als deze ganzen tegelijk opstijgen met een vliegtuig? Een birdstrike, een botsing tussen een vogel en een vliegtuig, kan voor behoorlijk wat problemen zorgen. Het is dan ook belangrijk om vogels rondom de luchthaven te verjagen en overlast te voorkomen. ALCETSOUND biedt diverse manieren om op diervriendelijke wijze vogels te verjagen en overlast te voorkomen.

Bird Control System


Om overlast van vogels rondom luchthavens te voorkomen rijdt er op de luchthaven van bijvoorbeeld Schiphol een speciale vogelwacht rond. De auto’s die rondom de start- en landingsbaan rijden zijn voorzien van het birdcontrol systeem van ALCETSOUND. Deze rijdende vogelverschrikker maakt gebruik van natuurgetrouwe alarmgeluiden van de te verjagen soorten zelf, van de roep van roofvogels of van het geluid van het lossen van een jachtgeweer. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat vogels elkaar waarschuwen bij gevaar. Door deze waarschuwingssignalen op te nemen en vervolgens af te spelen ontstaat een heel diervriendelijk systeem om vogels te verjagen en overlast te voorkomen. Dit systeem is inmiddels een succesvolle manier om vogeloverlast te voorkomen en wordt behalve rondom de luchthaven ook gebruikt in bijvoorbeeld de agrarische sector.

Diverse diervriendelijke manieren om vogels te verjagen

Alcetsound biedt diverse manieren om overlast van vogels te voorkomen. Behalve het Bird Control System wordt ook het zogenaamde knalapparaat regelmatig met succes ingezet. Deze (mechanische) knalapparaten hebben zich inmiddels bewezen in de fruitteelt en de akkerbouw, maar deze zijn ook goed toepasbaar op industrieterreinen en luchthavens. De knalapparaten, ook wel gaskanonnen genoemd, verjagen vogels met harde knallen van 125 decibel. Desgewenst is een afstandbediening voor het elektronische knalapparaat beschikbaar, waardoor de vogelwacht direct kan handelen als een een groep vogels onderweg is naar een van de landings- of startbanen.

Voor elke uitdaging een oplossing

Door onze producten te combineren of afwisselend te gebruiken kan de overlast van vogels tot een minimum beperkt worden. Daarmee kan schade worden voorkomen en dragen we bij aan zo veilig mogelijke luchtverkeer. We adviseren u graag als u op zoek bent naar de meest doeltreffende manier om vogels te verjagen. Bovendien gaan we bij ALCETSOUND altijd diervriendelijk te werk. Voor elke uitdaging is een passende oplossing.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op. We leveren aan zowel bedrijven als particulieren. ALCETSOUND helpt vogeloverlast te voorkomen, waar u ook woont of werkt. Bekijk onze duivenpinnen pagina voor meer informatie.