Prachtige spreeuwen show bezorgt veel overlast

  • Geplaatst op
  • Door Gilles van der Lans
Prachtige spreeuwen show bezorgt veel overlast

Het blijft elk najaar weer een schitterend gezicht. Een grote bewegende wolk, bestaande uit honderden spreeuwen die dansend de lucht doorkruisen. Zeker bij mooi helder weer, tegen een avondrode lucht is het een prachtig verschijnsel. Uit alle windstreken komen deze vogels bij elkaar, om na hun gezamenlijke dans neer te strijken op hun slaapplaats. Gezellig met z’n allen bij elkaar, wel zo veilig. Toch zorgt dit prachtige verschijnsel voor behoorlijk wat overlast. Want daar waar de vogels overnachten laten ze ook van alles achter. En niet alleen in ons land.

Paraplu als bescherming

De inwoners van Rome bijvoorbeeld, nemen bij het naar buiten gaan net voor zonsondergang een paraplu mee. Niet vanwege een eventuele regenbui, maar om zich te wapenen tegen de regen van uitwerpselen van de vogels. Ook geparkeerde autos ontkomen niet aan een dikke laag van dit vieze spul, net als de bestrating. Oppassen geblazen, want voor je weet glij je uit.

De vogels in Rome zijn afkomstig vanuit het noorden van Europa en trekken via ons land naar het zuiden. Dat betekent dus dat wij de komende periode van die prachtige luchtshows kunnen genieten. De grote groepen vogels strijken daarna het liefst neer in bomen in binnensteden, maar ook in hoogspanningsmasten of telecommasten. Alles wat onder hun slaapplaats staat kan helaas rekenen op een dikke laag uitwerpselen.

 

Alcetsound spreeuwenoverlast vogelpoep auto

 

Gevaar voor koeien

Buiten de stad, op het platteland duiken de vogels ook graag melkveestallen binnen om te overnachten. Daar genieten ze eerst van de maïskorrels die het voer voor de koeien rijk is, en laten als dank hun smerige uitwerpselen achter. Behalve deze vervuiling, schuilt er nog een ander gevaar. Vogels kunnen namelijk een rol spelen bij de verspreiding van de salmonella-infectie binnen een besmet rundveebedrijf, en bij de verspreiding naar naburige rundveebedrijven, zo stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Er wordt dan ook geadviseerd vogels zoveel mogelijk uit de stal en voeropslag te weren. Daar kunnen wij van Alcetsound bij helpen.

 

ALCETSOUND vogelwering spreeuwenoverlast melkveehouderij

 

Alcetsound biedt oplossing

Door het gericht inzetten van ons akoestische verjaagsysteem is de overlast goed te bestrijden. Door onder meer angstkreten van de spreeuwen zelf of de roep van roofvogels af te spelen, rond schemertijd. Of door opnames te laten horen van het lossen van een jachtgeweer. Die geluiden zorgen dat de spreeuwen verjaagd worden en een andere slaapplaats voor die avond gaan zoeken.

Door dit enkele avonden op rij te doen zullen de spreeuwen de nieuwe slaapplaats verkiezen boven de oorspronkelijk verkozen plaats. Op deze manier heeft het Alcetsound akoestisch afweersysteem zijn dienst de afgelopen 16 jaar al vele malen bewezen. Alcetsound heeft ook al veel tevreden klanten in de melkveehouderij sector.

 

Online vogelafweer

In onze gespecialiseerde webshop bieden we verschillende soorten vogelafweer. Er is een oplossing voor elke uitdaging en altijd diervriendelijk.