Duivenpinnen op takken van boom

  • Geplaatst op
Duivenpinnen op takken van boom

We gaan het hebben over vogels en vogelpoep, waar niet ieder even blij mee is, want in Bristol in Engeland hebben rijke buurtbewoners antivogelpinnen op de takken van een boom geplaatst. De mensen waren het zat dat die vogels op hun dure bolides poepte. Gilles van der Lans van Alcetsound Vogelwering is aan de lijn.

Interview gegeven gedurende programma “Tijd voor MAX Radio” op donderdag 21 december 2017. 

Vervolg van het interview:

“Uw bedrijf verkoopt ook dit soort pinnen hé?”
“Ja, we hebben een aantal maatregelen, onder ander de strips met pinnen”.

“En hoe werkt dat dan?”.
“Nou, mensen hebben overlast op een specifieke plek en dan is het aanbrengen van een strip met pinnen een goede maatregel, om dat op die plek te voorkomen”.

“Wat moet ik mij dan voorstellen onder pinnen?”
“Nou, we hebben strips en daarop zitten RVS of Kunststof pinnen, van 9 - 9,5 cm hoog en we hebben ook voor meeuwen hogere en langere pinnen, want die staan hoger op hun poten en die strip plaats je natuurlijk op de dakrand, op een schoorsteen...”

“Zodat het voor de vogels onmogelijk wordt om op een tak te gaan zitten, of zo?”
“Om (niet) op die specifieke plek te gaan zitten”

“Het ziet er een beetje uit als een spijkerbed”.
“Zo kan je het zeggen, ja. Ik de foto waar u het over had zelf ook gezien en toen heb ik mijn wenkbrauwen ook gefronst”

“Want?”
“Nou, dit zijn zaken die ik nog niet eerder op deze manier heb gezien. Je krijgt de vraag overigens wel eens: wat kun je doen tegen vogels die ons tuinstel onder poepen? En dan kan je hier aan denken, maar zoals het in Bristol uitgevoerd is, heb ik niet eerder iemand over horen spreken om alle takken te voorzien met een strip met pinnen?”

“Maar gaat het niet een beetje ver, alleen maar om de poep van je auto te weren?” “Zeker. Goed, ieder heeft zijn eigen motivatie daar in, maar wat ik al zei: Dit is een toepassing die ik niet eerder op deze manier, met zo veel precisie heb uitgevoerd zien worden. Nee, dat klopt.”

“Die beesten kunnen dan wel niet op dit tak gaan zitten, maar dan vliegen ze en dan poepen ze ook op een auto.”
“Ja, zeer zeker en dat een juiste constatering. Het is ook niet zo dat er nooit meer ergens iets zal vallen, maar wat je wilt doen is de overlast op een specifieke plek reduceren/verminderen. En ik zeg altijd: vogelwering is niet een zaak van 100% “nooit meer een vogel” ergens op een plek hebben, waar je hem niet wilt hebben. Nee, je bent aan het reduceren, en dat schept ook een correcte verwachting. En wat je wil is natuurlijk dat ze niet altijd op die zelfde plek 100 keer poepen. Maar als er een keer ergens een vogelpoepje valt op een auto of op een tuinmeubel, dan zal niemand daar een groot probleem van maken. Maar als je vijf, zes keer per jaar je tuin moet afspuiten of... We hebben ook klanten zoals ZooParc Overloon, die drie, vier keer per jaar alles moet afspuiten, die zeggen: daar willen we wat tegen doen en daar hebben we ook andere middelen voor zoals akoestische angstkreetsystemen en die passen we ook geregeld toe. Maar dat kun je niet doen in een bewoonde omgeving natuurlijk.

“Maar maar akoestische... wat zei u nou?”
“Akoestische angstkreetsystemen, dus dan...”

“Angstkreetsystemen?”
“Ja, daarbij hebben we een versterker en luidspreker samen met de juiste opnames: de natuurgetrouwe roep (of beter gezegd) de angstkreet van de soorten zelf, de roep van roofvogels en die worden in steeds wisselende volgorde afgespeeld”

“En dat gebruikt u ook op Schiphol?”
“Ja, dat doen we op Schiphol o.a., maar ook bij bedrijven op industrieterreinen tegen meeuwen, tegen spreeuwen, tegen roeken en kauwen...”

“Maar Gilles, is dit diervriendelijk?”
“Ja, dat is... gelukkig wel een zeer diervriendelijke maatregel, want anders... De vogelwacht op Schiphol heeft meerdere maatregelen die zij mogen toepassen, daar zijn ze ook nog gerechtigd toe ook, en dat gaat van het jachtgeweer tot het afschieten van vuurwerk en o.a. ook het angstkreetsysteem wat wij hebben mogen leveren en dat passen ze liever toe dan het jachtgeweer gebruiken. Maar het komt altijd neer op het afwisselen van maatregelen, dus dat het belangrijkste advies en gelukkig hebben we meerdere maatregelen die ingezet kunnen worden.”

“Goed, nou ik vind het een heldere uitleg Gilles van der Lans. Dank je wel”
“Graag gedaan. Goede avond”

“Van Alcetsound vogelafweer”

Of bekijk ons totaaloverzicht van duivenpinnen.